Woongebouw Stationsplein

In 2024 wordt gestart met de bouw van een nieuwe woontoren aan Stationsplein 2-5 in Enschede. Zes bouwlagen, met daarachter een woontoren van 14 verdiepingen. De woningen zijn bestemd voor young professionals.

De nieuwe woontoren maakt onderdeel uit van een breder plan, waarin het Stationsplein van Enschede een metamorfose ondergaat. Wat nu nog oogt als een grijs plein, waar auto’s prominent aanwezig zijn, wordt straks een toekomstgerichte ontvangstruimte van de stad. Autoluw en groen, een plein waar mensen verblijven en elkaar ontmoeten. Duurzaamheid, klimaatadaptatie en vergroening zijn belangrijke thema’s in de transformatie.

In de ontwikkeling van de nieuwe woontorens ook volop aandacht voor deze thema’s. In het plan is kwalitatief groen in de openbare ruimte opgenomen, net als groene dakterrassen in het woongebouw. Ook wordt onderzocht in welke vorm groene gevels gerealiseerd kunnen worden. Dit alles sluit naadloos aan op de ambities uit de woonvisie en de wens die de gemeente heeft voor Centrumkwadraat. Om de bouw mogelijk te maken zijn er afspraken nodig over het wijzigen van het bestemmingsplan, parkeren en aanpassingen in het openbaar gebied. Deze afspraken zijn vastgelegd in de exploitatieovereenkomst met projectontwikkelaar Ten Brinke.

Stationsplein 2-5

Het nieuwe woongebouw beslaat het Stationsplein 2-5. Het totale plan omvat 159 woningen, die zich bevinden in de middeldure (119) en vrije huursector (40). De 40 vrijesectorwoningen zijn zogenaamde ‘Friendswoningen’, waarbij 2 personen of stellen samen één woning met 2 slaapkamers kunnen huren. Op de benedenverdieping en de eerste etage van het gebouw aan het Stationsplein is ruimte voor levendigheid in de vorm van bijvoorbeeld hippe kantoren en daghoreca. Daarnaast komen er gedeelde voorzieningen voor bewoners.

Wanneer?

Het bestemmingsplan voor dit gebouw gaat in 2023 ter visie. Als alles volgens plan verloopt, worden in 2025 de eerste woningen en werkruimtes opgeleverd.

Ontwerp onder supervisie Pi de Bruijn

Het gebouw wordt ontworpen door De Architekten Cie. uit Amsterdam van de vooraanstaande architect Pi de Bruijn. De Bruijn gaf leiding aan de wederopbouw van Roombeek (zie video) en ontwierp het stadskantoor en de Klanderij. Daarnaast is De Bruijn coördinerend architect voor de gebiedsontwikkeling voor de Kop Boulevard in Enschede. Momenteel is De Architekten Cie. onder andere betrokken bij de nieuwbouw van de Tweede Kamer. De in Losser geboren architect heeft aangegeven heel graag nog iets aan Enschede te willen bijdragen. Het ontwerp van de nieuwe woontoren is onder andere geïnspireerd op het monumentale treinstation van Enschede.

Aantrekken en behouden van talent

De gemeente en Ten Brinke hebben de gezamenlijke ambitie om het Stationsplein 1a-5 te ontwikkelen tot een aantrekkelijke woon- en werkomgeving voor jong talent. Wethouder Wonen Jeroen Diepemaat: “Enschede groeit, dus moeten we zorgen dat we genoeg woningen hebben zodat iedereen zijn eigen plek kan vinden. We zien dat jongeren zich steeds vaker aangetrokken voelen tot een hoogstedelijke woonomgeving. Een plek waar wonen, werken en recreëren samenkomen op steenworp afstand van het station. Daarom nodigen we ontwikkelaars uit om samen met ons het Centrumkwadraat vorm te geven. De komst van dit vernieuwende woonconcept is wederom een mooie stap die ons helpt bij het aantrekken en behouden van talent.”

Investeren in Centrumkwadraat

De gemeente wil naast de ontwikkeling door Ten Brinke nog meer wonen mogelijk maken aan het Stationsplein. Onlangs heeft Enschede 17 miljoen euro van het Rijk ontvangen om Centrumkwadraat verder vorm te geven. Het gaat hierbij om geld voor een nieuwe parkeergarage onder een nieuw busstation en een goede fietsverbinding richting het Kennispark.

Bekijk ook deze projecten