Performance Factory

Performance Factory is dé bruisende hotspot van Enschede. En dat in de voormalige Polaroidfabriek! Sfeer ontmoet statuur in dit multifunctionele gebied: food, kunst en sport gaan hand in hand. Op het parkeerterrein worden in het eerste kwartaal van 2024 ruim 200 nieuwe woningen opgeleverd, waarvan het overgrote deel sociale huur.

De Performance Factory is dé hotspot op het voormalig Polaroid fabrieksterrein. Het karakteristieke complex ligt in de wijk De Bothoven aan de rand van het centrum en is goed bereikbaar met de auto, fiets of het openbaar vervoer. Op de plek waar vroeger instantklaar films werden gemaakt, in Gebouw noord, vind je nu een talentenfabriek met een foodhal, kunst, cultuur, ambacht, ondernemerschap én je kunt er naar hartenlust sporten. Voor ieder wat wils dus. Benieuwd naar de culinaire mogelijkheden? Bekijk de website van de Twentsche Foodhal.

Voorheen werd de fabriek op het terrein gebruikt als decor van de rijke textielindustrie van Twente. Daarna werden in de polaroidcamera’s gerepareerd en instantklaar films geproduceerd. Op het  terrein zie je nog veel van die gebruikssporen uit het verleden terug. Denk bijvoorbeeld aan de oude schoorsteen op het dak. Maar ook de prachtige buitengevel met originele bouwstenen of sporen van houtskool in de ruimte waar men vroeger stookte voor de oude schoorsteen.

Sociale huur

Woningcorporatie Domijn is op het parkeerterrein van de Performance Factory (hoek Oldenzaalsestraat en Hoge Bothofstraat) gestart met de realisatie van een duurzaam en toekomstbestendig woongebouw. Dit woongebouw gaat dienen als verbindend element tussen de binnenstad en de Performance Factory (PF). Het gebouw vormt de laatste stap in het totaalplan van de PF, waarin wonen, werken, ontmoeten en talentontwikkeling nauw met elkaar verbonden zijn. Het gaat om 185 appartementen en 17 woon-/werkstudio´s met op de begane grond commerciële ruimte. De doelgroep bestaat uit pas-afgestudeerden en starters op de woningmarkt die we, ook vanuit een economisch perspectief, graag aan de stad willen binden. Van de (in totaal) 202 woningen wordt het overgrote deel gebouwd als sociale huurwoning, voor eenpersoonshuishoudens. 17 woningen worden uitgevoerd als woon-/werkstudio, met een combinatie van woon- en werkruimte.

De begane grond van het gebouw wordt deels gevuld met commerciële en maatschappelijke functies. Hierbij kan je denken aan een combinatie van startups, kantoren, maatschappelijke voorzieningen, dienstverlening, culturele voorzieningen en/of praktijkruimten. Rondom de gezamenlijke binnentuin is er ruimte voor praktische zaken als fietsen- en bergruimte. De Performance Factory biedt haar bewoners een bedrijvige, levendige en inspirerende omgeving met een foodhal, kunst, cultuur, ambacht, sport én ondernemerschap.

In stroomversnelling dankzij WBI

De woningen worden in het eerste kwartaal van 2024 al opgeleverd. Dat het nieuwe woongebouw zo snel gerealiseerd kan worden, is mede te danken aan de Woningbouwimpuls (WBI) vanuit het Rijk. Hiermee helpt en stimuleert het Rijk provincies, gemeenten en woningcorporaties om de woningbouw te versnellen.

Welke ondernemers zijn er allemaal te vinden in de Performance Factory? Kijk op de ondernemerspagina van de website van Performance Factory. Meer weten over Performance Factory? Bekijk de video hieronder.

Foto van het gebouw, schuin van de voorkant genomen.

Bekijk ook deze projecten