Brammelerdwarsstraat

Achter de woontoren die volgens planning in 2025 het Stationsplein zal sieren, worden aan de Brammelerdwarsstraat ook nog 36 nieuwe lofts ontwikkeld. Bijzondere woningen, net als de appartementen in de woontoren bedoeld voor jonge werkenden.

De beperkte ruimte maakt de transformatie van de Brammelerdwarsstraat tot een uitdagend project, dat als een puzzelstukje in het geheel moet passen. De lofts maken onderdeel uit van een breder plan, waarin eerst ruimte moet worden gemaakt voor de nieuwbouw. Planning is dat de sloop van de garageboxen aan de Korte Hengelosestraat in januari 2024 van start gaat. Ook moet de ingang van de parkeergarage aan het Stationsplein worden verlegd naar de zijkant, de Piet Heinstraat. Vervolgens kan nog voor de zomer worden gestart met de bouw van de 36 woningen.

Metamorfose

Met dit plan zijn alle plekken voor woningbouw rondom het Stationsplein ingevuld. De woontoren met 159 appartementen en de hoogbouw op de plek van ’t Bölke vormen de andere elementen die gaan zorgen voor een ware metamorfose van het Centrumkwadraat. Wethouder Jeroen Diepemaat: “Het gebouw vormt door de variatie in maat en schaal straks een ruimtelijke schakel tussen de woontoren ernaast en de bestaande bouw aan de korte Hengelosestraat. Het is een prachtige plek voor iedereen die zich aangetrokken voelt tot wonen in de stad. En het spannende is, het wordt een type woning dat Enschede nog niet kent.”

Hoewel het dus passen en meten wordt, ontstaat er ook ruimte voor groen. Architect Judith Lansink: “Er komt een doorlopende groene verbinding tussen de binnentuinen, het plein en de geveltuintjes. Ook passen we groene daken en gevels toe en wordt het bergen van hemelwater op een duurzame manier geregeld.” Ze omschrijft het ontwerpen op deze locatie als een uitdagende precisieopgave: “De opgave is groter dan alleen het gebouw. Juist de samenhang tussen bestaande cultuurhistorische omgeving en de verschillende nieuwe elementen maakt dat er een gelaagdheid en daarmee waarde toegevoegd wordt aan het gebied.”

Architect: METarchitecten (Enschede)
Plantontwikkelaar: Ska-pa (Almelo)
Opdrachtgever: Gemeente Enschede

Bekijk ook deze projecten