Wonen² | “Onze huurders zijn nauw betrokken bij de invulling van Het Pakhuis.”

Misschien heb je de eerste bedrijvigheid al waargenomen aan de Molenstraat; de bouw van ‘Het Pakhuis’ is van start gegaan. Een tien verdiepingen tellend appartementengebouw, bestemd voor jongeren tot 30 jaar. Opdrachtgever is Stichting Jongeren Huisvesting Twente: “De vraag is groot, dus het voelt goed om zoveel nieuwe woonplekken toe te voegen op een mooie plek in de stad.”

Nicole Koekkoek is manager vastgoedsturing bij SJHT en vertelt enthousiast over de nieuwbouw: “De invulling van het pand is tot stand gekomen in nauw overleg met onze huurders. Er is een groep jongeren die in het bestaande complex woont, met wie we tot op detailniveau overleggen. Ze brengen ons regelmatig tot nieuwe inzichten.”

Een eigen wasmachine
Als voorbeeld noemt ze het plan om een ‘wash & go’ te installeren en zo in de appartementen kostbare ruimte te besparen. De studenten dachten hier tot haar verrassing unaniem anders over: ze wilden een eigen aansluiting en een eigen wasmachine. Nicole: “Toen hebben we dat in het ontwerp aangepast. Het is een gemêleerd gezelschap, ze hebben ieder hun eigen focuspunten. Dit maakt dat ze op verschillende manieren betrokken zijn. Van internet- en warmtenetaansluitingen tot plattegronden tekenen en kleur- en materiaalgebruik.”

In het nieuwe gebouw worden verschillende woningtypen gerealiseerd. De eerste zes verdiepingen bestaan uit zelfstandige eenheden, met een centrale ontmoetingsruimte beneden. De bovenste vier verdiepingen bestaan per verdieping uit negen studio’s en een gemeenschappelijke ruimte. De kleine studio’s hebben eigen sanitair en een klein keukentje. De gemeenschappelijke ruimte is voor een deel ingericht als woonkamer en voorzien van een ruime keuken. Nicole: “Het bouwen van studentenkamers is met de hoge bouwkosten van nu financieel erg ingewikkeld. Met onze indeling maken we wonen ‘op kamers’ toch mogelijk. De jongeren kiezen bij wisselingen zelf nieuwe bewoners uit en kunnen de huur compenseren met huurtoeslag. Daardoor blijft het betaalbaar voor iedereen, ook als je nog geen 23 jaar bent.”

Ontmoeting stimuleren
De toekomstige bewoners kunnen de gemeenschappelijke ruimtes gaan gebruiken als ontmoetingsplek: “Er is steeds meer eenzaamheid onder jongeren. Hun welzijn gaat, algemeen genomen, achteruit. Hier willen we op anticiperen. Je kunt natuurlijk niet afdwingen dat er een community ontstaat, maar we kunnen wel de randvoorwaarden creëren die hiervoor nodig zijn. Daarom is het zo belangrijk om met de jongeren in gesprek te blijven.”

“Je kunt natuurlijk niet afdwingen dat er een community ontstaat, maar we kunnen wel de randvoorwaarden creëren.”

Voor de inrichting van de gemeenschappelijke ruimtes krijgen de bewoners straks alle ruimte: “Toen we de huurders vroegen hoe die ruimte eruit moet komen te zien, stelden zij voor om dit per etage voor een x bedrag zelf te mogen bepalen. Een goed idee, vonden wij, ook om het onderlinge contact op gang te brengen.”

Elkaar ontmoeten kan straks ook op het dakterras of in het grand café op de begane grond. De precieze invulling hiervan is nog niet bekend, maar Nicole heeft er wel een beeld bij: “Een niet-commercieel café, waar je gerust drie uur met een kopje koffie en je laptop mag blijven zitten. Maar ook een plek om af te spreken met een studiegroepje, presentaties te houden of themasessies te organiseren.”

Veel groen
Het toekomstige Pakhuiskwartier wordt gekenmerkt door veel groen, zowel in de openbare ruimte rondom de gebouwen als tegen de gevels en op het dakterras. Het gebouw wordt aangesloten op het warmtenet, krijgt zonnepanelen op het hoogste dak en wordt optimaal geïsoleerd. Om hitte in de zomer tegen te gaan wordt het pand bovendien voorzien van zonwerend glas. Nicole: “Bij alle keuzes die we maken, staat de betaalbaarheid voor toekomstige bewoners voorop. Liever wat meer werk of een grotere investering voor ons, dan dat we de betaalbaarheid niet kunnen waarborgen.”

Het proces wordt uitgevoerd in bouwteamvorm, met daarin onder andere IAA Architecten en Dura Vermeer bouw (Hengelo). De huidige bewoners van de jongerenflat aan de Molenstraat, kunnen vanaf eind 2025 in het nieuwe gebouw terecht. Daarna wordt het huidige pand gesloopt en wordt er meer nieuwbouw gerealiseerd rondom Het Pakhuis.

Lees ook onze andere verhalen:

  • Toekomstbeeld van 't Bölke: een statig appartementengebouw met ruimte voor commerciële aanvullingen.

    Nieuws² | ’t Bölke wordt appartementencomplex

  • Nieuws² | Ondernemer, doener of maker op zoek naar ruimte? De Driehoek Challenge!

  • Leven² | Blijven plakken in Enschede? De keuze van Adina

  • Leven² | Blijven plakken in Enschede? De keuze van Dimitry

  • Nieuws² | Enschede steekt 13 miljoen in grootstedelijk plan

  • Nieuws² | Inloopbijeenkomst plannen stationsgebied

  • Nieuws² | Ontwikkeling Centrumkwadraat in stroomversnelling dankzij WBI

  • Totaalbeeld: de kubusachtige opbouw van het kunstwerk verbeeldt de gevarieerde bouwstijl in Centrumkwadraat.

    Nieuws² | Muurschildering Molenstraat

  • Kwadraatpraat² | Werken, wonen en genieten in de Melkhal

  • Nieuws² | Wisselelement als monument bij de Melkhal

  • Wonen² | Tussen stof en puin: op de koffie aan de Kottendijk

  • projectmanagers Annemiek van den Heuvel-Jacobs en Timo Kemerink op Schiphorst gefotografeerd in de Melkhal, die zich in een transitiefase bevindt.

    Nieuws² | Nieuwe projecten Gemeente Enschede

  • Portret van het gezin

    Wonen² | Binnen kijken bij Rob, Floor en Boaz

  • Ondernemen² | Het Enschede van Joost Diepenmaat (Moneybird)

  • Leven² | Blijven plakken in Enschede? De keuze van Joey

  • Impressie van de toekomstige bouwstijl. Statige hoogbouw met ruimte voor appartementen, maar ook voor horeca en winkels.

    Nieuws² | plannen ‘t Bölke en Pakhuiskwartier stap dichterbij

  • Nieuws² | Sloop ’t Bölke gestart

  • Nieuws² | Bouw Il Villagio gestart

  • Foto van de werkzaamheden binnenin het pand. Met een kraan wordt de ruimte eerst kaal gemaakt, voordat er opnieuw gebouwd gaat worden.

    Nieuws² | In de Melkhal drink je grondwater uit je glas

  • Nieuws² | Geslaagde info-avond Stationsplein 2-5

  • Betrokken personen presenteren zich op het station in Enschede.

    Nieuws² | Studie naar (on-)mogelijkheden verdiept spoortracé gestart

  • Wonen² | “Dit is een mooie plek voor onze doelgroep”

  • Wonen² | Van moeilijk hoekje naar stoer stedelijk wonen