Nieuws² | Enschede steekt 13 miljoen in grootstedelijk plan

Centrumkwadraat gaat verder! De gemeenteraad van Enschede heeft besloten nog eens dertien miljoen in de ontwikkeling te steken van wat voorheen bekend stond als de Spoorzone: het centrale gebied rondom de Molenstraat.

Doel van het project is om jong, ambitieus en afgestudeerd talent te verleiden om in de stad te blijven. Door de investering kunnen er minstens nog 350 nieuwe woningen bijkomen, waarvan het grootste deel in de categorie ‘betaalbaar’. Daarnaast komen er de komende jaren nog honderden woningen, studentenkamers, kantoor- en winkelruimtes bij.

Bouwen bij ’t Bölke

De gemeenteraad heeft zich positief uitgelaten over de ambitieuze plannen voor Centrumkwadraat, het binnenstedelijke gebied tussen de spoorlijn Enschede-Gronau en de vernieuwde en verduurzaamde Molenstraat/Hengelosestraat. Onderdeel van de nieuwe ontwikkeling is de aan- en verkoop van homo-discotheek en partycentrum Dancing ‘t Bölke. Op de plek van de discotheek komt een appartementencomplex met 91 wooneenheden. Op de locatie van de voormalige brandweerkazerne naast de Prinsessetunnel wordt ook een iconisch wooncomplex opgezet.

Karakteristieke panden, veel ruimte voor groen en een goede verbinding met het station zijn daarbij de belangrijkste pijlers.

Ook sociale huur en studentenwoningen

Het gebied wordt de komende tien jaar ontwikkeld tot een onlosmakelijk onderdeel van het centrum. Karakteristieke panden, veel ruimte voor groen en een goede verbinding met het station zijn daarbij de belangrijkste pijlers. Cultuurhistorische panden en elementen blijven zoveel mogelijk bewaard. In het complete plan komen ook nog eens 314 sociale huurwoningen erbij en ook het aantal studentenkamers gaat flink omhoog.

De investering van 13 miljoen wordt mogelijk gemaakt door een bijdrage van 1,8 miljoen voor Woningimpuls van de rijksoverheid en de opbrengst uit grondverkopen aan ontwikkelaars die deelnemen in het Centrumkwadraat. Onder de streep blijft een verwacht tekort van ruim 350.000 euro over, dat wordt gedekt uit reserves.

Weten wat er tot nu toe al is gebouwd? Bekijk hieronder een van de projecten. Kom wonen, werken en ondernemen in Centrumkwadraat!

Bekijk de projecten