Talent vasthouden. Dat is een van de grootste opgaven voor Enschede. Van de jongeren die naar Enschede komen om te studeren, vliegt een groot deel met diploma op zak vrij snel weer uit. In een reeks portretten gaan we op zoek naar de overwegingen van (oud-)studenten. Hoe ervaren ze Enschede? (Hoe) kan de stad hen verleiden te blijven? Deze keer aan het woord: Adina Imanbayeva.
Ze is 22 jaar als ze, in haar eentje, in Enschede arriveert. Het is december 2020, de stad is door de coronapandemie stiller en leger dan ooit. Ze komt uit Astana, hoofdstad van Kazachstan, en heeft haar bachelor in Hongarije behaald. Haar beste vrienden verspreiden zich over Europese steden, Adina kiest voor Twente. Hoe snel ben je wegwijs in Enschede als alles nieuw en anders is dan je gewend bent?
“Stick with Twente”
Ze komt eigenlijk per toeval in Enschede terecht. Ze heeft de universiteit van München op het oog, mist de deadline voor aanmelding, en leest dan op de website over een partnerschap met de UT. De eerste periode in Nederland is ze nog steeds van plan om, zodra het kan, de overstap naar München te maken. Ze moet wennen aan het weer, het brood, de directheid van de mensen en de fietsers die haar van alle kanten om de oren vliegen.
Toch heeft de UT haar langzaam voor zich gewonnen: “Ik hou echt van het campusleven hier. Er is zoveel support en het heeft alles wat je maar nodig kunt hebben. Na een tijdje besefte ik hoe goed ik hier op mijn plek zit. Er is weinig hiërarchie en ik ben omringd door mensen die gepassioneerd zijn, nieuwe dingen willen leren en streven naar innovatie. Dat maakt het een geweldige omgeving. So I decided to stick with Twente.”