Binnen de singels van Enschede, dichtbij — of eigenlijk in — de stad, staat het huis van Rob (39), Floor (32) en Boaz (1). “Er waren nog geen bouwplannen of tekeningen,” zegt Rob, werkzaam als onderwijskundige op Saxion Hogeschool, geboren en getogen in Enschede. “Ja, een kavel. We hebben alles helemaal zelf geregeld. De architect, de aannemer. Je begint met een schetsje aan de keukentafel en eindigt met een huis.” Floor, teamleider en adviseur bij Borger & Burghouts, vertelt dat ze zeven jaar in de binnenstad van Enschede hebben gewoond, op 150 meter van hun huidige adres “echt” in het centrum, vlakbij de Oude Markt.

EEN EIGEN HUIS IN DE BINNENSTAD

“Bovenaan het lijstje stond de locatie,” vertelt Floor. “Binnen de singels, hartje stad. Een huis bouwen had niet direct onze voorkeur, maar uiteindelijk is het wel een erg goede keuze geweest.” De geschakelde woning staat aan de Nieuwe Schoolweg. De woning heeft vier woonlagen — op de begane grond vind je de keuken en de woonkamer, op de eerste verdieping twee slaapkamers, een inloopkast en een badkamer, op de tweede verdieping nog drie kamers en een tweede badkamer, de derde verdieping is een dakterras met een kleine overkapping voor de zonnepanelen. Rob: “Dat je en je eigen woning kunt bouwen én dat het dan ook nog praktisch in het centrum staat is natuurlijk een droom.”

DE BALANS TUSSEN MOOI, PRAKTISCH EN DUURZAAM

“Een vereiste van de gemeente was dat het plafond 3,5 meter hoog zou zijn,” vertelt Floor. “Dat is iets wat mensen vaak zeggen als ze binnenkomen: wat een ruimte, wat een hoog plafond. Daarnaast zijn we verplicht van het gas af te gaan en is duurzaamheid belangrijk. We hebben een warmtepomp en er is veel aandacht besteed aan een hoge isolatiewaarde voor de woning.” Rob vult aan: “We hebben echt geprobeerd een strakke woning te maken, even mooi als praktisch.” Ook over de lichtgrijze buitenkant, met de zwarte kozijnen, hebben ze zelf kunnen beslissen. Rob lacht. “Over elk voegje en steentje hebben we nagedacht. Die lijn hebben we in de woning doorgetrokken. Dat het echt matcht. En je kunt het allemaal wel mooi maken, maar het moet ook praktisch zijn. Zeker als je een klein kind hebt.” Floor: “Het heeft een moderne, strakke stijl. Zo zou ik het omschrijven.”

“Je ziet gewoon dat het prachtig gaat worden”

EEN ECHT WIJKGEVOEL

Floor en Rob hebben er destijds bewust voor gekozen om aan de Nieuwe Schoolweg te gaan wonen, vanwege het vrije uitzicht met de tuin op het zuiden. Aan de Van Alphenstraat wonen mensen die er vaak al vijfentwintig tot vijfendertig jaar wonen, dat maakt de bewoners van de straat mooi gemêleerd. “Je merkt aan die mensen hoe prettig ze het vinden om dichtbij alle voorzieningen te wonen,” zegt Floor. “Toch heb je ook echt het idee dat je in een wijk woont. Met vriendelijke mensen, basisscholen en spelende kinderen. Dichtbij de stad, maar toch gemoedelijk.” Rob sluit zich daarbij aan: “Daarbij heb je natuurlijk de mensen die om je heen ook huizen hebben gebouwd en aan het bouwen zijn. We hebben met 23 andere kavels onze eigen binnenplaats met privé-parkeerplaats. Het contact met deze buren is heel goed. Je zit twee jaar in hetzelfde bouwproces, van kaveluitgifte tot oplevering van de woning.  Dat schept ook een band.”

OGEN OP DE TOEKOMST GERICHT

Op het moment van schrijven wordt er nog volop aan Centrumkwadraat gebouwd. De Molenstraat ligt op de schop, dus het is ook een beetje investeren in de toekomst. Rob: “Het is nu even geduld hebben, maar je ziet gewoon dat het prachtig gaat worden. Er komt een autoluw gedeelte, de oude gebouwen maken plaats voor nieuwe en de gemeente is veel met groen bezig. Dat is zo positief, dat daar aandacht aan wordt geschonken. Daarnaast schiet het ene na het andere mooie huis uit de grond. We zitten nu helemaal op onze plek en je weet dat het alleen maar mooier gaat worden.”